Made with racontr.com
alt

#

V.

O.

C.

S.

D.

B.

V.

N.

G.

OPERATIE ACHTERDEUR

alt

Verschillende partijen maken zich hard voor de regulering van cannabis. Hoewel regulering van de cannabisketen een gemeenschappelijk doel is hebben de partijen een verschillende visie op hoe dit geregeld zou moeten worden. De partijen hebben uiteenlopende belangen, ze zijn verschillend georganiseerd en variëren in hun aanpak. 




Details over drie van deze organisaties zijn te vinden in deze map. Discretie omtrent inhoud verwacht, conform code Delta-India-Alpha-1-0-1-7.

alt
alt
alt
alt
alt
alt

Het Verbond voor Opheffing Cannabisverbod (VOC)



Het VOC is een organisatie waarin verschillende partijen samenwerken die als doel hebben dat het verbod op cannabis wordt opgeheven. Dit zijn coffeeshops en coffeeshopverenigingen, maar ook andere organisaties die strijden voor beëindiging van het verbod op hard- en/of softdrugs op nationaal en internationaal niveau (o.a. European Coalition for Just and Effective Drug Ppolicies (ENCOD), Law Enforcement Agency against Prohibition (LEAP) en Stichting Drugs Beleid (SDB)). Sporadisch wordt ook met telers samengewerkt. Het verbond is daarmee een combinatie van een belangenvereniging en een ideële vereniging.

De organisatie maakt in de kern hard voor regulering van verkoop en teelt van cannabis, hoewel door verschillen in deelnemende instanties de concrete vormgeving niet tot in de puntjes is uitgewerkt. De partijen hebben een gedeeld belang bij het opheffen van het verbod op cannabis maar kunnen bijvoorbeed verschillen in wat de criteria voor verkoopvergunningen zijn, wat de eisen rond bevoorrading zijn, ed. Deze onderlinge verschillen in concrete vormgeving is waarom er naast het VOC verschillende belangenverenigingen voor coffeeshops bestaan. Het VOC tracht de samenwerking tussen deze verenigingen te bevorderen maar kan niet alle organisaties verenigen. Zo hecht het VOC zelf bijvoorbeeld sterk aan regulering van de thuisteelt voor persoonlijk gebruik, waar andere coffeeshopverenigingen hier minder in zien, dat zou immers minder verkoop bij coffeeshops kunnen opleveren.

Opheffing van het cannabisverbod wordt door de organisatie gepromoot door middel van een actieve lobby in Den Haag en met het organiseren van publieke manifestaties zoals de cannabis tribunalen en de jaarlijkse Cannabis bevrijdingsdag. Daarnaast is het VOC actief op social media, zowel met een twitter en facebook account waar regelmatig op gepost wordt als met social media campagnes zoals in 2015 de campagne 'Cannabis? Aangenaam' waarin door verschillende gebruikers over hun ervaringen met cannabis verteld werd om zo een beeld te geven van wie de cannabisconsument is.

alt
alt

Gegevens organisatie

Leden: Diverse organisaties en personen             die doel ondersteunen.

Doel: Promoten wenselijkheid opheffing             verbod op cannabis.

Gericht op: Politici, bevolking

Methodes: Lobbyen bij politiek en media                     om opheffing cannabis op                           agenda te krijgen, organiseren                   publieke manifestaties, social                   media campagnes

alt
alt
alt
alt
alt

Gegevens organisatie

(binnen thema cannabis)

Leden: Alle Nederlandse                        gemeenten.





De Vereniging van

Nederlandse Gemeenten (VNG)





De VNG vertegenwoordigt de belangen van alle Nederlandse gemeenten. Zij onderscheidt drie kerntaken: het bieden van een platform voor opinievorming rond gemeentelijke vraagstukken, het behartigen van gemeentelijke belangen en dienstverlening aan gemeenten (met name in het gemeenten voorzien van advies en informatie). 

     Een onderzoek naar het gedoogbeleid dat door een bestuurlijk werkgroep van de VNG werd uitgevoerd leidde in 2015 tot een eindrapport getitelt 'Het Failliet van het Gedogen'. In het rapport wordt de conclusie getrokken dat het gedoogbeleid onder de huidige omstandigheden niet meer houdbaar is en een obstakel vormt om problemen rond cannabis effectief aan te pakken. Het VNG werkt in het belang van de Nederlandse gemeenten dus het aanbieden van oplossingen voor problemen van het gedoogbeleid gebeurt vanuit de pragmatische, niet idealistische redenen.  
     In het rapport wordt gepleit voor regulering van de cannabisproductie en -verkoop, wat inhoudt dat vanuit de overheid richtlijnen worden gesteld over hoe en door wie cannabis legaal geproduceerd en verkocht mag worden. Het rapport ziet dit als de beste optie (ten opzichte van de huidige situatie en de opties cannabis te verbieden of geheel vrij te geven) omdat "het ervan uitgaat dat cannabisgebruik niet meer weg te denken is uit Nederland, en dat beleid zich daarom moet richten op het beperken van de schadelijke gevolgen voor gebruiker en samenleving."



Pleidooi: Nationale regulering                      van de cannabismarkt.

Gericht op: Nationale overheid
Methode: Onderzoek en                                   publicatie rapport

alt
alt

Lees hier het rapport

van de VNG

alt
alt
alt
alt
alt


De Stichting Drugsbeleid



De Stichting Drugsbeleid is een ideële organisatie die zich richt op de legalisering van alle hard- en softdrugs. Dit zou op eenzelfde manier moeten worden georganiseerd als nu met smartshops, met richtlijnen vanuit de overheid omtrent leeftijdsrestricties, waarschuwingslabels, verkooplocaties, expertise van verkopers, ed. Over cannabis neemt de organisatie geen los standpunt in. De organisatie bestaat uit een klein aantal experts op verschillende domeinen van drugs en drugsbeleid (onder meer juristen, lokale politici, en psychiatrische en medische deskundigen). De stichting wordt hoofdzakelijk gefinancieerd door contributies van haar leden.


Uitgangspunt van de organisatie is dat mensen het recht hebben om drugs te gebruiken, ondanks gezondheidsrisico's die met drugsgebruik gepaard gaat. Het verbieden van drugs is binnen deze visie dus moreel onjuist. Bovendien werkt verbieden volgens de stichting averechts om de bevolking tegen de gevaren van drugs te beschermen omdat het controle op de kwaliteit van drugs buiten het zicht van de overheid plaatst.


De stichting tracht haar doel met name te bereiken door bij politiek en media te lobbyen om aandacht voor drugsregulering op de agenda te krijgen. Bijvoorbeeld door ingezonden stukken in de krant te laten publiceren, televisie optredens en spreken bij parlementaire discussies, zoals recent bij de parlementaire hoorzitting omtrent drugsbeleid ter voorbereiding op de United Nations General Assembly Special Session (UNGASS).



Gegevens organisatie

Leden: Deskundigen op gebied van                   drugs en drugsbeleid

Doel: Promoten wenselijkheid                         opheffing verbod op drugs.

Gericht op: Politici, bevolking

Methodes: Lobbyen bij politiek en                         media om opheffing op                           drugsverbod op agenda te                     krijgen

Terug naar de hoofdpagina